Dagbesteding

Individuele begeleiding

Behandeling

Voice Dialogue

In Voice Dialogue gaan we ervan uit dat iedereen mens uit verschillend ikken bestaat. Waar we ook gaan en wat we ook doen: de verschillende ikken bepalen onze gedachten en ons gedrag. Met Voice Dialogue ontdek je welke ikken bij jou aan het stuur zitten en leer je bewuster kiezen welke ik van jezelf je in een bepaalde situatie wilt inzetten.

Voice Dialogue en de Psychologie van de ikken gaat over het ontdekken en begrijpen van die subpersonen. Je kunt leren om die ikken los te maken en een nieuwe manier van zijn ontwikkelen. Dit wordt het Bewuste Ego Proces genoemd. Bij Voice Dialogue worden de primaire ikken echter altijd gerespecteerd.

De veronderstelling dat ieder mens is opgebouwd uit subpersonen bestaat niet alleen binnen Voice Dialogue. Wat Voice Dialogue echter bijzonder maakt is de niet-oordelende manier van kijken naar jezelf en al je ikken. Het is dus eigenlijk een methode om jezelf beter te leren kennen.

Bijna iedereen merkt wel eens dat we uit meerdere ikken bestaan. Dagelijks voeren we innerlijke dialogen met onszelf. Je wikt en weegt en maakt beslissingen. Maar hoe je nu precies tot die beslissingen komt is niet helemaal duidelijk. Het gaat eigenlijk bijna vanzelf. Bij beslissingen die een grote impact op je leven kunnen hebben of conflicten kan het handig zijn om dat keuzemoment heel bewust te ervaren. Met Voice Dialogue wordt je ervan bewust gemaakt dat je leven geleid wordt door de ikken die het hoogste woord hebben. Al die ikken worden ook wel subpersonen genoemd. Die ikken of subpersonen bepalen je gedrag en hoe andere mensen je zien.

Een paar subpersoonlijkheden spelen de hoofdrol in ons ­dagelijks handelen, andere subpersoonlijkheden hebben we juist weggestopt – soms zonder het te weten. Hier vind je een overzicht van een aantal veel voorkomende typen subpersoonlijkheden.

De wellustige
Een seksuele subpersoonlijkheid, gericht op lust, plezier en bevrediging. Doorgaans in het geheel niet monogaam.

De almachtige
Vertegenwoordigt ons gevoel van superioriteit. Iedere gewaardeerde eigenschap kan worden gebruikt om deze subpersoonlijkheid te scheppen en te voeden: intelligentie, sociale vaardigheden, een mooi uiterlijk, wijsheid. Dit type geeft je het gevoel dat je het leven beheerst, dat je beter bent dan de rest – of gevaarlijker, losbandiger, stouter.

Het speelse kind
Brengt zorgeloos plezier, onbevangen lol. Deze subpersoonlijkheid wordt nooit volwassen. Heeft als broer of zus het intuïtieve, creatieve ofwel ‘magische’ kind – het kind met verbeelding en fantasie. Ook vaak al jong weggestopt.

De negatieve ouder
Bijvoorbeeld de heks in sprookjes. Dit subtype heeft geen zin in helpen, zorgen, aandacht geven, neuzen afvegen. De negatieve ouder wil tijd voor zichzelf en voor zaken die het leven van een volwassene aantrekkelijk maken.

De perfectionist
Gaat altijd tot het gaatje. Legt de lat hoog en rust niet totdat alle puntjes op de i staan. Tracht in relaties de ware te zijn, in de keuken een prins(es) en op kantoor de ideale werknemer – het is hard werken voor de perfectionist.

De behager
Drankjes bijschenken, gesprekken op gang brengen, complimentjes uitdelen: de behager heeft een scherp oog voor wat anderen nodig hebben en bezit de ware kunst het anderen naar de zin te maken.

De zorgzame moeder
Is er altijd, liefhebbend en ondersteunend. Zorgt ervoor dat je je goed voelt, en onvervangbaar. Een zorgzame ouder zal aan iedereen geven – zelfs aan de therapeut die betaald wordt om juist hem of haar aandacht te schenken. Voelt zich niet prettig als iemand in de nabije omgeving zich niet goed voelt.

Het kwetsbare kind
Onze kwetsbare kant wordt het vaakst weggestopt, terwijl het een van onze meest waardevolle subpersoonlijkheden is. Dit type is bang voor dingen waarvan de doordouwer in ons geen weet heeft. Het is snel gekwetst en leeft in voortdurende angst om verlaten te worden. Maar het is ook de subpersoonlijkheid die ons in staat stelt werkelijk dicht bij iemand te zijn en van anderen te houden. Gaat meestal rond de leeftijd van 5 jaar ondergronds. Onze primaire subpersoonlijkheden zijn er voortdurend op gericht dit kwetsbare kind te beschermen.

De doordouwer
Ook wel de drammer genoemd – een aanwezig type wiens levenstaak het is je op te jutten, met een zweep in de ene hand en een to do-lijst in de andere. De doordouwer houdt niet van ontspanning of lummelen maar wil snelheid en succes – en kan je dus ook ver brengen. Dit type speelt een overheersende rol in het leven van velen, vooral onder hoogopgeleiden, en werkt graag samen met de criticus en de perfectionist.

De levensgenieter
Een hippie, nietsnut of luilak is het, deze subpersoonlijkheid. Iemand die gauw tevreden is. Het is de stem die ons toestaat het wat kalmer aan te doen en te genieten van het leven – tot grote woede van de doordouwer en de perfectionist.

Heb je een vraag?

Stuur me een emailtje.

Bel je liever?

Bel mij op 06 - 51 96 57 92

Of vul het formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

    Ik heb interesse in (klik en selecteer):


       * verplicht veld